ХАРЧУВАННЯ— НЕ САМОЦІЛЬ, А ЗАСІБ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛІ.
Потрібно вживати лише корисні продукти, що сприяють придбанню необхідних фізичних і психічних якостей для ефективних дій на шляху досягнення життєвих цілей.
1. Не переїдайте Найчастіше процес перетравлення супроводжується великою витратою енергії з наявного її запасу в організмі. У випадках переїдання часто виникає ситуація, коли кількість енергії, що одержується з порції їжі, порівняно з кількістю енергії, що витрачається організмом на її перетравлення. Зазвичай у таких випадках людина після їжі стає сонною, лінивою і ще довго після їжі відчуває занепад сил. Крім того, переїдання є «ударним» навантаженням для органів травлення та призводить до їх захворювань.
2. Пийте достатню кількість води Організм людини значною мірою складається із води. І від її кількості та якості залежить обмін речовин. Керуючи питним режимом, можна істотно впливати на внутрішні ритми і стан організму. У країнах з помірним кліматом добова потреба організму у воді становить 1,5-2 літри взимку та 2-3 літри влітку. І краще випивати за півгодини перед їжею півсклянки води. А після їжі, випиваючи воду, слід обмежувати її кількість, щоб уникнути розведення шлункового соку та погіршення травлення.
3. Задіяйте слину У процесі травлення взаємодія їжі зі слиною має важливе значення. Слина – це активна біохімічна речовина, необхідна для повноцінного перетравлення їжі. І для того, щоб воно виділялося і брало участь у процесі травлення, тверду їжу потрібно пережовувати до стану рідкої суміші зі слиною, без шматочків їжі, що залишилися непережованими. А рідку їжу (молоко, супи, компоти, соки тощо) не потрібно поспішати ковтати, а спочатку робити «дегустаційні» рухи язиком та щелепою, змішуючи їжу зі слиною. Лише після цього її можна ковтати. Запивання їжі водою не замінює травної функції слини, розбавляє шлунковий сік і сприяє повноцінному травленню.
4. Не відволікайтеся від їжі Не потрібно поєднувати їжу з чимось, що відволікає увагу від неї. Наприклад, з читанням, бесідою, переглядом телевізора і т. п. При відволіканні уваги центри мозку не отримують достатньо інформаційних сигналів про якість і кількість їжі, що споживається. Це призводить до ненаситності, неякісного пережовування, неправильного поєднання продуктів і переїдання з усіма наслідками.
5. Не їжте менш ніж за 4 години перед сном По-перше, їжа нормально перетравлюється і рухається в шлунку та кишечнику, тільки поки людина не спить і рухається. А головне — поки його тіло знаходиться у вертикальному положенні, напрямок гравітаційної складової сприяє легкому руху їжі в кишечнику. Якщо ж їсти перед сном, то під час сну, коли всі процеси життєдіяльності загальмовуються, гравітаційна складова, спрямована перпендикулярно по відношенню до тіла людини, що не допомагає руху їжі в кишечнику, що призводить до її застою і бродіння, зашлаковування організму, збільшення об’єму кишечника і живота, погіршення перистальтики кишечника, розвиток захворювань органів травлення, поганий сон і недостатнє відновлення за ніч. А вранці — до важкого пробудження, набряклості, неприємного запаху з рота та інших ускладнень. І, по-друге, пропонований час їди перед сном пов’язане з дійсною швидкістю перетравлення тих чи інших продуктів харчування. Вуглеводна їжа (овочі, фрукти, злаки і т. д.) повністю перетравлюється і проходить через кишечник приблизно за 4 години. А білкова їжа (м’ясо, бобові, горіхи тощо) — за 7 годин.
Сайт створено студією STUDIAWEB